Prognoza za dane pred nama: vikend ponovno uz sunce, od ponedjeljka pogoršanje

2798 Pogleda Komentiraj
PXL_310513_6155193

Prije samo tjedan dana uživali smo u suncu i temperaturama iznad 25 stupnjeva. Trenutno, nije puno svježije od toga, ali ipak, oblaci i južno strujanje ne dozvoljavaju nam da uživamo kao tada. Prognoza za dane pred nama? Sunce, kiša, sunce, kiša.

roljeće. Jedno od najnezahvalnijih i meteorolozima najtežih godišnjih doba za prognoziranje. Razlog? Jer je to prijelazno razdoblje iz zime u ljeto koje ima karakteristike i jednog i drugog godišnjeg doba – i to ponekad u istome danu!

Naime, Zemljina os se sve više naginje prema Suncu i stoga je Sunčevo zagrijavanje sve jače. Zbog toga što nadaleko poznata Azorska anticiklona nije još dostigla svoju snagu i rasprostranjenost preko južne Europe (koju ima ljeti, kada blokira put ciklonama preko našeg područja), još uvijek su mogući (i ne tako rijetki) prodori hladnog zraka sa sjevera. U takvim uvjetima nerijetko dolazi do razvijanja ciklona, uz čestu kišu, ali mogući su i proljetni snijeg te jutarnji mraz (hoće li ciklona donijeti toplo ili hladno vrijeme ovisi o položaju te putanji ciklone).

Kako i prije, tako i ove godine, proljeće krase njegovi stari i poznati epiteti, promjenljivo i prevrtljivo. Prije samo tjedan dana uživali smo u suncu i temperaturama iznad 25 stupnjeva. Trenutno, nije puno svježije od toga, ali ipak, oblaci i južno strujanje ne dozvoljavaju nam da uživamo kao tada.

Prognoza za dane pred nama? Sunce, kiša, sunce, kiša

Naime, nakon današnjih oblaka i kiše, vikend će biti ponovno uz sunce, iako neće biti potpuno vedro. U ponedjeljak ponovno pogoršanje, ponovno ciklona, koja će donijeti kišu, vjerojatno i obilniju nego ova danas. Od utorka i srijede vjetar okreće na sjeverni smjer tako da će i osjetnije zahladnjeti (temperatura će biti bliža 15 nego 20).

U svakome slučaju, ako vam je jako važno hoće li kišiti ili neće, hoće li zahladnjeti ili zatopliti, informirajte se često o vremenu – i to najbolje kod meteorologa te u vremenskim prognozama koje oni izrađuju, jer, danas popularne, prognoze na mobitelu ipak predstavljaju izračun samo jednog jedinog meteorološkog modela, dok su prognoze koje izrađuju meteorolozi rezultat pomnije analize meteoroloških karata te više različitih modela.

Komentari

comments