PROMOCIJA KNJIGE VINKA PAVIĆA ZAHVALA

5939 Pogleda Komentiraj
9815 I

 

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE RIČIČKA ŠKRINJA USPOMENA

U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ričicama u sklopu trodnevne priprave za  proslavu blagdana ričičkog patrona,  u utorak 23. lipnja u 19.30 sati održana je promocija knjige Ričička škrinja uspomena  ričičkog pjesnika i prozaika Vinka Pavića. Knjiga je tiskana u nakladi Zavičajne udruge sv. Ivan Ričice – Zagreb i Matice hrvatske ogranak Imotski.

U prepunoj župnoj crkvi knjigu su predstavili profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. don Mladen Parlov, publicist i novinar Mladen Vuković, prof. Suzana Budimir i autor.

„Knjiga je to koja sakuplja  istinsko blago Ričica, blago koje su nam u amanet ostavili naši stari da se njime obogatimo, da ga ne izgubimo, nego da ga velikodušno sljedećem naraštaju prenesemo uz želju i nadu da će ova knjiga postati dio svake Ričičke obitelji te da će prema njoj novi naraštaji učiti običaje svojih pradjedova te tako crpsti snagu i nadahnuće kako bi i njihova vjera zaživjela te postala kultura koja ih nosi i izgrađuje ma gdje god bili“,govorio je biranim riječima, dr. don Mladen Parlov o ovoj opsežnoj Pavićevoj knjizi. Posebno se osvrnuo na veliki izbor fotografija (preko 400) ljudi, mjesta i događaja od onih najstarijih (1907.g.) do najnovijih profesionalnih koje su zabilježili članovi foto kluba Imota.

Publicist i novinar gospodin Mladen Vuković istaknuo je složenost u ostvarivanju  ovakvog izuzetno važnog  projekta kako za Pavićeve rodne Ričice tako i za cijelu Imotu. U knjizi je uz ostalo opisan život, običaji, mitologija i vjerovanje u Ričicama, (samim time i u većini sela Imotske krajine)  od sredine devetnaestoga do osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Vrijedan je ovo pothvat i za svaku pohvalu i  divljenje za jedno malo selo kao što su Ričice! rekao je Vuković.

Profesorica Suzana Budimir osvrnula se na poglavlja u knjizi kao što su mitologija,  praznovjerje i priče o nadnaravnim bićima koje je imalo svako selo i ognjišće i svojim anegdotama nasmijala prisutne.Prof. Budimir pročitala je Pavićevu nagrađivanu kratku priču Moj pradid Mate koja je od prisutnih izmamila jak i dugotrajan pljesak.

Na kraju predstavljanja Pavić se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana, a poglavito nakladniku Zavičajnoj udruzi sv. Ivan Ričice – Zagreba i brojnim donatorima koji su se odazvali pozivu nakladnika i  financijski pomogli tiskanje knjige.

U bogatom dijelu glazbenog programanastupili su članovi zbora župe Krista Kralja – Lokvičići s djelima: Oporuka  ( A. Mateljan i Š. Marović),  Oči u oči (B. Bošnjaković i V. Grbac) i Zahvali (Henry Smith), a  profesorica glazbene škole u Imotskom Matea Šeremet i talentirana flautistica Marijana Čutura izvele su  Bachovu Ave Maria  (Gounod za flautu i klavir).

U Ričičku škrinju uspomena Pavić je uz sve gore navedeno uvrstio i dječje igre i igre odraslihkoje su se igrale u vrijeme prije globalizacije i razvoja elektroničkih i suvremenih medija, zatimFloru i faunu u Ričicama, tradicijska glazbala, uspavanke i stihove duhovnog sadržaja kao i poglavlje Ričice perom pjesnikau koje su uvrštene odabrane pjesme nekolicine ričičkih pjesnika.

U posebnom je poglavlju obrađeno selo Podbila koje je nekada bilo u sastavu Ričica sa svojim prirodnim i povijesnim znamenitostima uz poseban dodatak odabranih starih, ali i novih fotografija.

U Pavićevoj Ričičkoj škrinji uspomena obilje je jednostavnog i lako čitljivog štiva i svatko će bez obzira na preferencije pronaći nešto za sebe.

Za sve nazočne na ovom događanju župnik župa Lokvičići i Ričice don Neven Vuković priredio je prigodni domjenak uz ušćipke, pršut sir, vino i ostale domaće delicije.

 

 

 

Komentari

comments